|
2018-01-04 15:55:42, csütörtök
|
|
|
|
|
|
A közkedvelt húsos egytálétel eredeti összetétele és nevének
története egyaránt vitatott .
Egy óbudai legenda a millenniumi időkre datálja az étel keletkeztét .
Ekkoriban történt , hogy Brassóy Károly asztalosmester majoránnás
pecsenyét rendelt a születésnapjára a helyi Weiss kocsmában .
Ám a kocsmáros felesége , Pepi néni apróra vágta a sertéshúst , hogy
soknak tűnjön , majd összekeverte a máskor garnírungnak feladott
tarhonyával . és az ételnek a " pecsenye Brassóy úr kedvére " nevet adta .
Csáky Sándor , a huszadik század szakácsművészete című könyv szerzője
bélszín alapú , paradicsommal , vörösborral , gombával , tarhonyával
készülő , ismeretlen eredetű fogásként írja le .
Egy másik feltételezés szerint a receptet Gróf Sándor , A MÁV utasellátó
szakácsa találta ki 1948 - ban , A Budapesti - Brassó menetrend szerinti
járaton . Az ő brassóija egy fokhagymás , borsos , , pirított burgonyás
tokány volt .
A leginkább hihető verziót Papp Endre emlékiratban olvashatjuk .
Az 1950 - es években akadozott a húsellátás , és egy hétvégén 1071 darab
sertésfarok érkezett a Mátyás pince raktárába . " Mit volt mit tenni , a séfemmel
lefaragtam a húst a csontról - porcról , hagymás zsírban megpirítottuk , hozzá
vágtunk kevés paradicsomot , zöldpaprikát , fűszereztük , borssal , tettünk bele
csöpp fokhagymát , néhány szál friss zöldséget , vékony csíkokra vágott szalonnát ,
s hagymás reszelt burgonyával tálaltuk " . Az erdélyi konyha iránti tiszteletből a
vendéglős brassói apró pecsenyének keresztelte az új fogást .
********** Bédné Marika : 2018 . 01 . 04 . 15 : 50 **********
********** Lejegyeztem : Családi - Recept - Magazinból **********
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: szakácsművészete, születésnapjára, asztalosmester, paradicsommal, megpirítottuk, garnírungnak, feltételezés, emlékiratban, összekeverte, tiszteletből, zöldpaprikát, paradicsomot, pecsenyének, burgonyával, lejegyeztem, olvashatjuk, sertésfarok, tarhonyával, keresztelte, keletkeztét, fűszereztük, összetétele, vörösborral, millenniumi, közkedvelt, magazinból, sertéshúst, fokhagymát, húsellátás, egytálétel, ismeretlen, utasellátó, lefaragtam, majoránnás, fokhagymás, brassóija, közkedvelt húsos, óbudai legenda, millenniumi időkre, étel keletkeztét, helyi Weiss, kocsmáros felesége, máskor garnírungnak, huszadik század, másik feltételezés, receptet Gróf, leginkább hihető, hétvégén 1071, erdélyi konyha, Brassóy Károly, Csáky Sándor, Gróf Sándor, Papp Endre, Bédné Marika,
|
|
|
|
|
|
|
|
közkedvelt húsos, óbudai legenda, millenniumi időkre, étel keletkeztét, helyi Weiss, kocsmáros felesége, máskor garnírungnak, huszadik század, másik feltételezés, receptet Gróf, leginkább hihető, hétvégén 1071, erdélyi konyha, szakácsművészete, születésnapjára, asztalosmester, paradicsommal, megpirítottuk, garnírungnak, feltételezés, emlékiratban, összekeverte, tiszteletből, zöldpaprikát, paradicsomot, pecsenyének, burgonyával, lejegyeztem, olvashatjuk, sertésfarok, tarhonyával, keresztelte, keletkeztét, fűszereztük, összetétele, vörösborral, millenniumi, közkedvelt, magazinból, sertéshúst, fokhagymát, húsellátás, egytálétel, ismeretlen, utasellátó, lefaragtam, majoránnás, fokhagymás, brassóija, menetrend, burgonyás, leginkább, vendéglős, budapesti, kocsmában, szalonnát, zöldséget, ekkoriban, története, raktárába, pecsenyét, kocsmáros, akadozott, fogásként, tálaltuk, szerzője, szerinti, gombával, vitatott, szakácsa, huszadik, egyaránt, csontról, érkezett, pirított, hétvégén, feladott, pecsenye, receptet, séfemmel, felesége, csíkokra, szerint, években, zsírban, hagymás, vágtunk, borssal, tettünk, porcról, erdélyi, járaton, reszelt, verziót, találta, eredetű, kedvére, családi, datálja, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
150 db bejegyzés |
Összes: |
8518 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1662
- e Hét: 10510
- e Hónap: 22942
- e Év: 68283
|
|
|